Θα μας απορροφήσουν οι μαύρες τρύπες; | Astronio X (#4)

 • Δημοσιεύτηκε στις Πριν 13 ημέρες

  Astronio

  διάρκεια: 10:15

  Γιατί δεν πέφτουν οι πλανήτες στον Ήλιο; Θα απορροφήσουν οι μαύρες τρύπες κάποτε τον Γαλαξία μας; Γιατί κάποιες τροχιές είναι κυκλικές και κάποιες ελλειπτικές; Πώς λειτουργεί ο νόμος της παγκόσμιας έλξης; Τι θα γινόταν εάν εξαφανιζόταν ο Ήλιος;
  Με αφορμή την ανακάλυψη της κοντινότερης μαύρης τρύπας σε εμάς, αυτά και πολλά ακόμα από τα ερωτήματά σας απαντώνται σε ένα επεισόδιο Astronio X!
  ►Astronio στα social media:
  Instagram: _astronio_
  Facebook: AstronioGRmemory
  Twitter: _Astronio_
  ►Εάν θεωρείτε ότι το κανάλι Astronio είναι αξιόλογο μπορείτε να το υποστηρίξετε: grmemory.info/users/YhH65nE2M8rGwMWvAlVu2A.htmljoin
  Δείτε επίσης:
  1. Η πρωτότυπη έρευνα της ανακάλυψης της κοντινότερης μαύρης τρύπας: www.aanda.org/articles/aa/full_html/2020/05/aa38020-20/aa38020-20.html
  2. Άρθρο σχετικά με την ανακάλυψη:
  earthsky.org/space/closest-black-hole-hr-6819-eso-telescopium
  3. Βίντεο που δείχνει τις τροχιές των σωμάτων:
  cdn.eso.org/videos/hd_and_apple/eso2007b.m4v
  4. Υπολογιστής βαρυτικής δύναμης για να πειραματιστείτε:
  www.ajdesigner.com/phpgravity/newtons_law_gravity_equation_force.php
  5. Έρευνα που υπολογίζει τη μάζα και την πυκνότητα της κεντρικής περιοχής του Γαλαξία μας:
  www.aanda.org/articles/aa/pdf/2016/03/aa27500-15.pdf
  -------
  Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς
  Software: Space Engine, Universe Sandbox 2
  Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License)
  Υποτιτλισμός: Kos Das
  Μουσική:
  Audionautix - Nightrunner (Creative Commons License)
  Chris Zabriskie - Divider (Creative Commons License)
  Chris Zabriskie - Cylinder Three (Creative Commons License)
  Chris Zabriskie - Cylinder Eight (Creative Commons License)
  Kevin Macleod - Lightless Dawn (Creative Commons License)
  Kevin Macleod - Night Music (Creative Commons License)
  All music is under a Creative Commons 3.0 license found here: creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/

Astronio
Astronio

Αγαπητοί φίλοι, αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο της σεζόν και για αυτό ήταν λίγο πιο περιεκτικό απ' ό,τι συνήθως. Ελπίζω να απαντήθηκαν αρκετά από τα ερωτήματά σας. Όπως κάναμε και πέρσι τέτοια εποχή, θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη στο YouTube. Ωστόσο, συνεχίζουμε κανονικά τα posts, τα αστρονομικά νέα και τα κουίζ σε Instagram και Facebook. Σας εύχομαι να έχετε ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι! Υ.Γ. Σε ό,τι αφορά εμένα, δεν θα κάνω διακοπές φέτος γιατί, όπως ξέρετε αρκετοί από εσάς, γράφω ένα βιβλίο εισαγωγικό στην αστροφυσική για τους φίλους του καναλιού και όχι μόνο. Ελπίζω μέσα στο καλοκαίρι να καταφέρω να το τελειώσω! Να 'στε όλοι καλά!

Πριν 12 ημέρες
Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος
Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος

Ξβεν

Πριν 6 ημέρες
panagiotis molochidis
panagiotis molochidis

NA ISE KALA FILE ASTRONIO FOTONIO ZAZIONIO

Πριν 8 ημέρες
Kos Das
Kos Das

έτοιμες οι δυο πρώτες γλώσσες υποτίτλων. Έλεγξε και επιβεβαίωσε μόλις βρεις χρόνο, για να ενεργοποιηθούν. Σύντομα έρχονται και οι άλλες δύο.

Πριν 8 ημέρες
Kos Das
Kos Das

έτοιμες οι δυο πρώτες γλώσσες. Έλεγξε και επιβεβαίωσε μόλις βρεις χρόνο, για να ενεργοποιηθούν. Σύντομα έρχονται και οι άλλες δύο.

Πριν 8 ημέρες
Mauros Scorpios
Mauros Scorpios

Καλό σας καλοκαίρι!!! Ανυπομονώ για το βιβλίο σας, με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα τίτλο βιβλίου και εκδότη. Σας ευχαριστώ.

Πριν 10 ημέρες
Kos Das
Kos Das

Γεια σου Παύλο, έχω μια παρατήρηση που δεν είδα να αναφέρθηκε ακόμη στα σχόλια. Λες οτι αν αφαιρέσουμε "μαγικά" τον ήλιο, τότε οι πλανήτες θα φύγουν ευθύγραμμα στην εφαπτόμενη. Αργότερα λες οτι αν αφαιρέσουμε "μαγικά" τη μαύρη τρύπα του γαλαξιακού πυρήνα, τότε για τον ήλιο μας δε θα αλλάξει τίποτα επειδή η μάζα της είναι αμελητέα σε σχέση με το σύνολο της μάζας γύρω από την οποία ο ήλιος περιστρέφεται. Όμως μακροπρόθεσμα θα αλλάξει κατά τη γνώμη μου. Εξηγώ: Αν εξαφανιστεί η μαύρη τρύπα, όλα τα πιο κοντινά της άστρα θα φύγουν ευθύγραμμα στην εφαπτόμενη. Αμέσως μετά, όλα τα αμέσως πιο κοντινά άστρα στο άδειο πια κέντρο, δε θα έχουν κι αυτά με τη σειρά τους καμία μάζα γύρω από την οποία να περιστραφούν, και θα φύγουν και αυτά ευθύγραμμα στην εφαπτόμενη. Και ούτω καθεξής, μέχρι να "αδειάσει" όλη η εσωτερική περιοχή γύρω από την οποία ο ήλιος μας περιστρέφεται, οπότε και εκείνος με τη σειρά του θα φύγει ευθύγραμμα στην εφαπτόμενη. Δεύτερη εναλλακτική που βλέπω, είναι να μη φύγουν τα άστρα του γαλαξιακού κέντρου ευθύγραμμα εκτός του γαλαξία, αλλά να περάσουν "πίσω" από τα υπόλοιπα εναπομείναντα του κέντρου, και να μπουν σε νέα τροχιά στο εξωτερικό του κέντρου αντί για το εσωτερικό όπου βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή. Το ίδιο θα κάνουν και όλα τα άλλα με τη σειρά τους, μετατρέποντας έτσι το γαλαξία σε ένα τεράστιο δαχτυλίδι, μέχρι να έρθει και η σειρά του ήλιου μας. Σε κάποια στιγμή οι αποστάσεις θα είναι τόσο μεγάλες που το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο με την πρώτη εναλλακτική.

Πριν 2 ώρες
Κυανός Αστέρας
Κυανός Αστέρας

9:00 Ναι αλλά δεν υπάρχει η θεωρία της Εποχής των Μελανών Οπών (Black Hole Era), όπου κάποια στιγμή (10^40 έτη) στο μακρινό μέλλον όλα θα έχουν απορροφηθεί από μαύρες τρύπες;

Πριν ημέρα
Kos Das
Kos Das

Όχι. Εκείνη την εποχή οι μαύρες τρύπες θα βρίσκονται πολύ μακρυά για να τα απορροφήσουν "όλα". Αυτά τα "όλα" που εννοείς, θα έχουν ήδη αποσυντεθεί εντελώς. Ο γαλαξίας μας και η ύλη του δε θα υπάρχει πια για να απορροφηθεί από κάποια μαύρη τρύπα. Η βαρύτητα θα είναι κατά πολύ μικρότερη από την απομάκρυνση λόγω εξάπλωσης του χώρου. (δημιουργία νέου χώρου). Κατά την εποχή για την οποία μιλάς εσύ, θα έχουν σβήσει όλα τα άστρα, και ο γαλαξίας μας όπως και όλοι οι άλλοι, θα έχει τη μορφή ενός συστήματος μαύρων τρυπών. Οι οποίες θα έχουν δημιουργηθεί όπως κανονικά δημιουργούνται και μέχρι σήμερα. Και το μεγαλύτερο μέρος της μάζας των άστρων (μαζί με τους πλανήτες τους) θα έχει απλά εξαντληθεί και θα έχουν αποσυντεθεί ακόμα και οι πυρήνες των ατόμων. Η συνεχώς επιταχυνόμενη εξάπλωση του χώρου θα εισχωρήσει ακόμα και μέσα στο χώρο που καταλαμβάνουν τα άτομα, και θα απομακρύνει μεταξύ τους ακόμα και τα πιο μικρά σωματίδια της ύλης. Χωρίς να έχουν απορροφηθεί από μαύρες τρύπες. Αυτό που τελικά θα απορροφηθεί από μερικές τεράστιες μαύρες τρύπες, δε θα είναι ο γαλαξίας μας, αλλά μερικές από τις μαύρες τρύπες που θα έχουν απομείνει στη θέση που εκείνος ήταν κάποτε. Μόνο τα πολύ κοντινά και πολύ πυκνά σώματα (οι μαύρες τρύπες) θα είναι ακόμα σε θέση να νικήσουν την εξάπλωση του χώρου.

Πριν ημέρα
BoB_Destro
BoB_Destro

Παύλο συγχαρητήρια ακόμη μια φορά. Ο λόγος,η καθαρότητα της φωνής και η μεταδοτικότητα που έχεις είναι σπάνια! Σου εύχομαι να φτάσεις στην κορυφή!

Πριν 2 ημέρες
Manos Lemonakis
Manos Lemonakis

Βέβαια όλα αυτά είναι θεωρίες και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά σχεδόν τίποτα στο σύμπαν

Πριν 4 ημέρες
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΙΖΕΥΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΙΖΕΥΣ

@Kos Das Κώστα, όλες οι θεωρίες είναι αποδεδειγμενες; Και τα πολυσυμπαντα; Και ο κβαντικος αιθέρας;

Πριν 2 ημέρες
Manos Lemonakis
Manos Lemonakis

@Kos Das ok ότι νομίζεις

Πριν 4 ημέρες
Kos Das
Kos Das

@Manos Lemonakis καμία διαφωνία δεν υπήρξε ποτέ στη φυσική, για το τί θα πει θεωρία. Μη ζορίζεσαι άλλο. Τα πράγματα είναι απλά.

Πριν 4 ημέρες
Manos Lemonakis
Manos Lemonakis

@Kos Das ξέρω ότι στην φυσική υπάρχουν συνέχεια διαφωνειες αλλά δεν χρειάζεται να το συνεχίσουμε οπότε πατσιζουμε

Πριν 4 ημέρες
Kos Das
Kos Das

@Manos Lemonakis Δε χρειάζεται να θυμώνει κανείς γι'αυτά τα πράγματα. Εγώ έγραψα με ειρωνικό στυλ. Πάντως δεν είναι αλήθεια οτι έχουμε διαφορετική γνώμη. Δεν γίνεται να έχεις γνώμη για το ορισμό μιας έννοιας. Έχει οριστεί έτσι, και δεν αλλάζει επειδή εσύ θέλεις να την ορίσεις αλλιώς.

Πριν 4 ημέρες
Patriot 1990
Patriot 1990

Κάνε ένα βίντεο για τον λόγο που μπορεί να συσχετίζονται μεταξύ τους η τύχη με τα παράλληλα σύμπαντα.

Πριν 4 ημέρες
Μινα Βλασακουδη
Μινα Βλασακουδη

Θα κανεις επεισοδιο για τους καφε νανους

Πριν 4 ημέρες
VagDude
VagDude

Ο Αστρονιο ειναι ο Θάνος Πετρέλης της Αστροφυσικής..

Πριν 5 ημέρες
dennis fintos
dennis fintos

τι γίνεται;τι λέει το πεντάγωνο;

Πριν 5 ημέρες
Nikolaos Koumandrakis
Nikolaos Koumandrakis

Παύλο καλησπέρα! Θα ήθελα πολύ να κανείς ένα βίντεο για το πως γεννιέται ένα ηλιακό σύστημα! ☀️💥🪐🌏

Πριν 5 ημέρες
Can't get Right
Can't get Right

Οι μαύρες τρύπες υπάρχουν στους σκοτεινούς εγκεφάλους της ΝΑΣΑ...

Πριν 5 ημέρες
The MoonWolf
The MoonWolf

Όχι δεν πρόκειται!

Πριν 5 ημέρες
Vassilis Gotsis
Vassilis Gotsis

Χρησιμοποιήσατε την θεωρία του Νεύτωνα για το συγκεκριμένο βίντεο αλλά θεωρούσα ότι η θεωρία του Αϊνστάιν αντικατέστησε του Νεύτωνα τουλάχιστον για μη γήινο περιβάλλον. Θα ήθελα μια εξήγηση πάνω σε αυτό .

Πριν 5 ημέρες
Vassilis Gotsis
Vassilis Gotsis

@Dimal ίσως και να έχεις δίκιο ότι βολεύει σε πολλές περιπτώσεις απλά είχα την εντύπωση ότι σε αυτό το βίντεο θα υπήρχε επεξήγηση με βάση την θεωρία του Αϊνστάιν διότι αν δεν κάνω λάθος για την τροχιά του Ερμή που επίσης αναφέρεται στο βίντεο με βάση τον Νεύτωνα τα αποτελέσματα δεν επαληθεύονται ενώ με τους τύπους του Αϊνστάιν τα αποτελέσματα ήταν πιο ακριβή...

Πριν 5 ημέρες
Dimal
Dimal

Βασικά όταν η διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ σχετικότητας Νεύτωνα είναι αμελητέα χρησιμοποιείται ο νεύτωνας, γιατί βολεύει, αυτό εξαρτάται όχι από το που είσαι γη η όχι αλλά από το πρόβλημα και την ακρίβεια που θέλει να έχει κάποιος

Πριν 5 ημέρες
sis sy
sis sy

Νιώθω πως μέσα σε 10 λεπτά έμαθα περισσότερα από 6 ώρες στο σχολείο

Πριν 5 ημέρες
Fatal AnimeWorks
Fatal AnimeWorks

Καταρχήν πολύ ωραίο βίντεο απλά ένα πράγμα με προβλημάτισε, γιατί όταν αναφέρθηκες στην βαρύτητα και στο πως δουλεύει χρησιμοποίησες νευτώνια φυσική για να το εξηγήσεις και όχι την θεωρία της σχετικότητας του Αινσταιν που από ότι μας δείχνουν τα δεδομένα μάλλον αυτή ισχύει ειδικά με την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων. Από όσο ξέρω πλέον δεν ισχύει άλλο η εξήγηση που έδωσε ο Νεύτωνας για την βαρύτητα, ναι οκ ξέρω ότι στα περισσότερα τα μαθηματικά βγαίνουν ακόμα και αν τα κάνουμε με βάση τον Νεύτωνα αλλά αυτό δεν είναι το πόιντ μου γιατί ουσιαστικά ο Αινσταιν μας έδωσε μια άλλη ιδέα να το πω έτσι για το τι ειναι βαρύτητα σε σχέση με αυτήν του Νεύτωνα και τις "μυστήριες" ελκτικές δυνάμεις που από ότι φαίνεται δεν ισχύει. Τονίζω εδώ ΔΕΝ είμαι φυσικός απλά λατρεύω την φυσική από μικρός και ασχολούμαι και ψάχνομαι οπότε αν έχω πει κάτι λάθος ή γενικά είμαι λάθος σε αυτά που λέω διόρθωσε με (αν τύχει και το διαβάσεις φυσικά 😂). Υπέροχα βίντεο συνέχισε έτσι!

Πριν 6 ημέρες
Fatal AnimeWorks
Fatal AnimeWorks

@Kos Das Καταρχην σε ευχαριστω πολυ για την εξηγηση που μου εδωσες και δεν ενοχληθηκα αληθεια, ο τροπος που το εννοουσα ηταν αλλος ξερω ακριβως οτι οι μετρησεις βγαινουν κι ετσι οπως λες εξαλλου στο σχολειο την βαρυτητα την μαθαμε με βαση τον Νευτωνα. Εγω το ειπα με την εννοια οτι πολλα ατομα που παρακολουθουν και δεν γνωριζουν απο φυσικη η ιδεα που θα αποκτησουν για την βαρυτητα το τι ειναι και το πως λειτουργει δηλαδη θα ειναι με βαση αυτη του Νευτωνα ενώ υπαρχει αυτη του Αινσταιν που ειναι πλεον πολυ πιο βασιμη (ξερω οτι ακομα και αυτη διαφωνει σε καποια σημεια με την κβαντομηχανικη και εχουμε ακομα πολλα να ανακαλυψουμε) απλα πλεον ειναι η πιο σωστη ιδεα που εχουμε για το τι ειναι η βαρυτητα. Το ειπα ξεκαθαρα με αυτην την εννοια οχι οτι ηταν λαθος οι μετρησεις στο βιντεο γι αυτο και ειπα "απλα με προβληματισε". Παντως ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου και ειναι σωστα αυτα που λες φιλε μου, σορρυ για τον αποτομο τροπο που εκφραστηκα στο παραπανω σχολιο απλα εγινα λιγο τριγκερντ γιατι ειχα πει και στο πρωτο σχολειο οτι ξερω οτι τα μαθηματικα βγαινουν και με βαση τον Νευτωνα. Και παλι Θενξ!

Πριν 5 ημέρες
Kos Das
Kos Das

@Fatal AnimeWorks Λυπάμαι που ενοχλήθηκες και συγγνώμη. Όμως ξέρω για ποιο πράγμα μιλάς. Η περιγραφή της βαρύτητας από τον Einstein ισχύει για τις μετρήσεις που το βίντεο αυτό χρησιμοποιεί, τόσο όσο ισχύει (ταυτόχρονα) και η περιγραφή από το Newton. Άλλωστε το λέει και καθαρά στην αρχή. Αφού η συμπεριφορά των πολύ πυκνών μαζών σε μικρές αποστάσεις, δε μας ενδιαφέρει για τις μετρήσεις αυτές, τότε κάνουμε τους απλούς υπολογισμούς του Newton. Μας δίνουν θαυμάσια προσέγγιση. Όπως όταν θέλω να μετρήσω τη μάζα κάποιου προϊόντος, χρησιμοποιώ το αποτέλεσμα που έχει η βαρύτητα της γης πάνω του. Και δε με νοιάζει που δεν είναι ο σωστός τρόπος αφού άλλο μάζα άλλο βάρος. Αν θέλω να δω πόσο απέχει το σπίτι απ'τη δουλειά και πόσο χρόνο παίρνει με το αυτοκίνητο, πάλι δε θα χρησιμοποιήσω σχετικότητα. Εσένα σε ενοχλεί η έννοια της βαρύτητας ως "δύναμη", και την προτιμάς ως "παραμόρφωση του χώρου". Αλλά οι λέξεις και τα ονόματα δεν έχουν καμία σημασία. Ονόμασε αν θες την παραμόρφωση "δύναμη", και μέτρησε τα μεγέθη που μεταβάλλονται. Αν το φαινόμενο περιγράφεται με μεγάλη ακρίβεια, είσαι ΟΚ.

Πριν 5 ημέρες
Fatal AnimeWorks
Fatal AnimeWorks

@Kos Das Νομιζω δεν καταλαβες καν τι ειπα και δεν εχει καμια σχεση αυτο που λεω εγω με αυτο που λες εσυ και αν διαβαζες αυτο που εγγραψα θα ειχες δει πως γραφω οτι ξερω οτι τα μαθηματικα βγαινουν τα ιδια αλλα ΔΕΝ ειναι αυτο το ποιντ μου προφανως δεν εχεις δει την εξηγηση για την βαρυτητα που εδωσε ο Αινσταιν γτ δεν εχει καμια σχεση με αυτην του Νευτωνα (και δεν μιλαω απλα για τους αριθμους στο οτι ειναι πιο ακριβειας η κατι τετοιο καμια σχεση) γτ δεν υπαρχει καποια μυστηρια ελκτικη δυναμη που ονομαζεται βαρυτητα, ειναι κατι τελειως διαφορετικο και θα σου ανοιξει τους οριζοντες πανε δες το και μην βιαζεσαι να απαντησεις αλλη φορα χωρις να κατανοεις τι διαβασες

Πριν 5 ημέρες
Kos Das
Kos Das

Αν κάνεις τον υπολογισμό θα βρεις τα ίδια αποτελέσματα με αμελητέα διαφορά. Γιατί να κάνεις υπολογισμό ακριβείας? Δεν χρειάζεται. Για παράδειγμα: σε πόσο χρόνο βράζει ένα αυγό? Έχει νόημα να το μετρήσεις με ένα πυρηνικό ρολόι με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου?

Πριν 6 ημέρες
Panagiotis Stefanis
Panagiotis Stefanis

ΕΡΏΤΗΣΗ : Γεια σου φιλέ μου Αστρόνιο έιδα το βιντεό σου "Η θεωρία του Big Bang μέσα σε λίγα λεπτά | Astronio (#9)" αλλά δεν εχω καταλάβη κάτι και θέλω να σου κάνω μια ερώτηση λεσ στο βιντεο οτι διαστέλεται ο χωροχρόνος δηλαδη ο χώρος ή 3 διαστασης υψος πλατος μηκος και ο χρονος 4 διασταση και μετα λες η ηλικία του σύμπαντος ειναι 13,8 δις χρόνια γηινα πως γινεται να εχει ηλικια 13,8 δις χρονια αφου το καθε δευτερόλεπτο ειναι άνισο και η διαστολή δεν ειναι διακεκομένη αλλα γινεται συνεχεια και επιταχυνομενα αρα τεντονη και το δευτερολεπτο και τρεχει γρηγοροτερα και το καθε δευτερολεπτο ειναι άνισο δεν ειναι ισό με το παρελθοντικό πως γινεται να ειναι ολα τα δευτερόλεπτα στο σύμπαν 'ισα αφου η θερμοδυναμική λεει οτι η εντροπία αυξάνη στο χρονο αφου αυξάνη η εντροπία στο χρονο μας δήχνει το χρόνο άρα η εντρόπια σέ καθε δευτερόλεπτο ειναι διαφορετική και οχι μονο αυξάνη η διαρκια του δευτερολεπτου στο διαγαλάξιακο περίπου κενο που η καμπυλωση γινεται μικρότερη αλλά και ο χρονος τρεχει γρηγοροτερα και στα υλικα γιατη δεν μπορεις να τα συμπεριλαβης ο κλειστα συστηματα γιατη ειναι κοματια του συμπαντος

Πριν 6 ημέρες
Kos Das
Kos Das

Ας υποθέσουμε οτι ξεκινάς να μετράς το χρόνο την πρωτοχρονιά του έτους μηδέν. Και ας υποθέσουμε οτι ο χρόνος εκείνη τη στιγμή τρέχει με ένα δευτερόλεπτο το δευτερόλεπτο, και (όπως λες) "διαστέλλεται" συνεχώς και επιταχυνόμενα, με ταχύτητα ας πούμε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου ανά δευτερόλεπτο, και με επιτάχυνση ας πούμε ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου ανά δευτερόλεπτο στο τετράγωνο. Μετά από 2020 χρόνια, με ένα απλό υπολογισμό μπορείς να βρεις με ποια ταχύτητα τρέχει το σημερινό δευτερόλεπτο, δηλαδή πόσο ακριβώς διαρκεί ένα σημερινό δευτερόλεπτο σε σχέση με εκείνο του έτους μηδέν, και επίσης να εκφράσεις τη διάρκεια των 2020 χρόνων (που πέρασαν σύμφωνα με τη σημερινή διάρκεια του δευτερολέπτου), σε αριθμό χρόνων που πέρασαν σύμφωνα με τη διάρκεια του δευτερολέπτου του έτους μηδέν. Αν δε σου αρέσει λοιπόν να εκφράζεις την ηλικία του σύμπαντος σε χρόνια της σημερινής εποχής, μπορείς άνετα να την εκφράζεις σε χρόνια όποιας εποχής θέλεις. Όμως πώς θα καταλάβαινες την ηλικία κάποιου αν σου λέγανε πως τη μέτρησαν σε χρόνια διαφορετικά από αυτά που ξέρεις εσύ? Υποχρεωτικά πρέπει να μετράς με κάποια κατανοητή μονάδα μέτρησης.

Πριν 6 ημέρες
tsolias27
tsolias27

για να καταλαβαιτε ποσο μακρια ειναι τα χιλια ετη, αν ειχαμε warp drive θα επρεπε να ταξιδευουμε 100 χρονια με warp 9.9 για να φτασουμε στην μαυρη τρυπα

Πριν 6 ημέρες
tsolias27
tsolias27

Αν υποθεσουμε πως η μαυρη τρυπα εχει την μαζα 5 δισεκατομμυριων ηλιακων μαζων, θα επρεπε να ανησυχουμε?

Πριν 6 ημέρες
EMINEM EATING M&Ms with other EMINEMS
EMINEM EATING M&Ms with other EMINEMS

Μπερδεύτηκα Περισσότερο και από το νταρκ😂

Πριν 6 ημέρες
giorgos katsianos
giorgos katsianos

THA EINAI H KALYTERH PIPA THS ZOHS MAS,MIA XARA.

Πριν 6 ημέρες
alexandros kavallaris
alexandros kavallaris

Τα dislikes από υπαλλήλους nasa που τους τα έμαθες εσύ και ζηλεύουν

Πριν 6 ημέρες
TsinoO
TsinoO

Αν οι περισσότεροι επιστήμονες ή και εκπαιδευτικοί ήταν σαν και εσένα Παυλο και είχαν το χάρισμα της μεταδοτικότητας τοτε ο κόσμος θα ηταν σίγουρα πολύ πιο μορφωμένος. Για ακόμα μια φορα καταπληκτικά επεξηγηματικός και κατανοητός. Μακάρι να σε είχα φυσικό πριν αποκτήσω μια άρνηση για αυτη την επιστήμη. Γιατί ενώ απο πολύ μικρή είχα τρέλα με το σύμπαν ποτέ δεν κατάφερα να κατανοήσω τη φυσική όσο θα ήθελα για να ακολουθήσω κατι σχετικό με την αστροφυσική. Καλό καλοκαίρι σου εύχομαι και καλη ξεκούραση.

Πριν 6 ημέρες
dead popcorn
dead popcorn

Η μαύρες τρύπες σκοτώνουν όλους που δεν κανουν extreme social distancing

Πριν 6 ημέρες
two gee
two gee

Καλοκαιράκι στην ικαρια να βλέπω τα βιντεάκια σου στον εναστροτατο ουρανό

Πριν 6 ημέρες
Orestis X
Orestis X

Υπεροχο βιντεο όπως πάντα. Μια ερώτηση: αφού τα σώματα έλκονται πως το σύμπαν διαστέλλεται; Οι γαλαξίες μεταξύ τους δεν αλληλεπιδρούν;

Πριν 6 ημέρες
Orestis X
Orestis X

@Kos Das `Ναι το θυμάμαι πως ειχε πει οτι ο γαλαξιας μας θα συμπέσει με την Ανδρομεδα στο μελλον. Ευχαριστω πολυ!.

Πριν 6 ημέρες
Kos Das
Kos Das

Οι μακρινοί όχι. Δεν φτάνει η βαρύτητα τόσο μακριά, και υπερτερεί άνετα η διαστολή του χώρου. Οι κοντινοί όμως ναι. Όπως ο γείτονας Ανδρομέδα. Δες αυτό το βίντεο του Παύλου: https://www.youtube.com/watch?v=0sP68ktIrbU

Πριν 6 ημέρες
Kos Das
Kos Das

Γεια σου Παύλο. Λοιπόν μόλις που ανέβασα και ιταλικούς και γερμανικούς υπότιτλους. Παρακαλώ έλεγξε και αυτούς και προώθησέ τους. Μην ξεχάσεις να με αναφέρεις στα credits, και για τις τέσσερις γλώσσες. Τις ανέβασα όλες εγώ όπως μπορείς εύκολα να διαπιστώσεις. Είναι ποιοτική δουλειά όπως πάντα, και εντελώς δωρεάν, από μένα για τους φίλους της αστρονομίας παγκοσμίως. Ίσως την πρώτη επιβεβαίωση των ελληνικών και αγγλικών που ανέβασα, την έκανε κάποιος συνεργάτης σου, και γι αυτό ξέχασε να με προσθέσει στα credits. Ελπίζω να έχεις ευχάριστες διακοπές.

Πριν 6 ημέρες
Kos Das
Kos Das

@Astronio Ναι, βάζω πάντα αγγλικό ερωτηματικό ακόμα και στα ελληνικά, γιατί είναι εμφανώς πιο αναγνωρίσιμο. Αλλά για σένα στο εξής θα κάνω μια εξαίρεση αφού προτιμάς την αγγλική άνω τελεία :p :-) Τώρα κατάλαβα πώς την πατήσαμε και σε προηγούμενες δουλειές, και τα αγγλικά μου δεν εμφανίστηκαν. Αρκεί φαίνεται να γίνει μια διόρθωση, και χάνεται το credit. Έχε το υπόψιν στο μέλλον.

Πριν 6 ημέρες
Astronio
Astronio

Γεια σου φίλε μου, σε ευχαριστώ για την πολύ ευγενική συνεισφορά! Δεν ξέρω για ποιον λόγο στα ελληνικά και στα αγγλικά δεν σε αναφέρει. Κανονικά γίνεται αυτόματα. Λογικά υπάρχει μια επιλογή όταν συμπληρώνεις τους υπότιτλους περί αναφοράς του ονόματός σου η μη. Έκανα μια μικρή αλλαγή στα ελληνικά (στις ερωτήσεις είχες βάλει αγγλικό κόμμα αντί για ελληνικό) και άλλαξα 1-2 λέξεις στο αγγλικό μέρος. Ίσως με την επεξεργασία να χάθηκαν κάπου τα στοιχεία σου. Σε κάθε περίπτωση, θα προσθέσω credits και χειροκίνητα. Πάντως τα Ιταλικά και τα Γερμανικά εμφανίστηκαν κανονικά. Σε ευχαριστώ και πάλι!

Πριν 6 ημέρες
Κασσάνδρα Λεωντιαδη
Κασσάνδρα Λεωντιαδη

Τέλειο !!! Φανταστικό!!!

Πριν 7 ημέρες
Σωκράτης Ελ
Σωκράτης Ελ

Φίλε μας Astronio θέτω το εξής ερώτημα : Τι θα γίνει σε one million trillion trillion years (degenerate era ) έτσι λένε τουλάχιστον , τότε που όλα τα ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και στο γαλαξία μας γενικότερα χάσουν το βαρυτικό τους πεδίο (ενέργεια ) γίνουν black dwarfs.... στάχτη πλανητών , τότε δεν ξεκινάει μια BLACK HOLES ERA ? Δεν θα απορροφήσουν ακόμα και την τελευταία μορφή ύλης αφού δεν υπάρχει ενέργεια διαφυγής ;

Πριν 7 ημέρες
Σωκράτης Ελ
Σωκράτης Ελ

Kos Das ναι φυσικά και ο γαλαξίας μμας θα εξαϋλωθεί πρώτα και ‘γώ αυτό καταλαβαίνω! Τώρα κατάλαβα τι εννοείς!

Πριν 7 ημέρες
Σωκράτης Ελ
Σωκράτης Ελ

Kos Das ίσως εγώ δεν το έχω κατανοήσει πάντως με βάση αυτές τις θεωρίες οι μαύρες τρύπες κυβερνήσουν το σύμπαν ! Αλλά τι γίνεται με την σκοτεινή ύλη;

Πριν 7 ημέρες
Kos Das
Kos Das

@Σωκράτης Ελ εγώ όμως το έχω καταλάβει διαφορετικά. Όπως το περιέγραψα δηλαδή. Οι μαύρες τρύπες δε θα ρουφήξουν το σύμπαν. Αυτό θα έχει ήδη εξαϋλωθεί μέχρι τότε. Και μέχρι να εξαϋλωθεί η ύλη των γαλαξιών, θα βρίσκεται τόσο μακριά από αυτές που δε θα κατευθυνθεί ποτέ προς αυτές. Το αποτέλεσμα της συνεχώς επιταχυνόμενης διαστολής του χώρου, είναι mindblowing.

Πριν 7 ημέρες
Σωκράτης Ελ
Σωκράτης Ελ

Kos Das Για την ίδια υπόθεση δημιουργίας μαύρων τρυπών μιλάμε φίλε μου.... στο ντοκιμαντέρ που επισυνάπτεις υποθέτει ότι οι τελευταίες θα απορροφήσουν ολόκληρη την γαλαξιακή ύλη και όχι μόνο κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι κάποια στιγμή όντως θα «ρουφήξουν»το σύμπαν !!! Σε ευχαριστώ για το link by the way !

Πριν 7 ημέρες
Kos Das
Kos Das

Όχι. Η "στάχτη" θα μείνει εκεί που είναι γιατί οι μαύρες τρύπες θα βρίσκονται πολύ μακρυά για να την απορροφήσουν. Η "στάχτη" αυτή θα αποσυντεθεί εντελώς. Ο γαλαξίας μας και η ύλη του δε θα υπάρχει πια για να απορροφηθεί. Και η "ενέργεια διαφυγής" δεν είναι απαραίτητη σε τέτοιες αποστάσεις όπου η βαρύτητα είναι κατά πολύ μικρότερη από την απομάκρυνση λόγω εξάπλωσης του χώρου. (δημιουργία νέου χώρου). Κατά την εποχή για την οποία μιλάς εσύ, θα έχουν σβήσει όλα τα άστρα, και ο γαλαξίας μας όπως και όλοι οι άλλοι, θα έχει τη μορφή ενός συστήματος μαύρων τρυπών. Οι οποίες θα έχουν δημιουργηθεί όπως κανονικά δημιουργούνται και μέχρι σήμερα. Και το μεγαλύτερο μέρος της μάζας των άστρων (μαζί με τους πλανήτες τους) θα έχει απλά εξαντληθεί και θα έχουν αποσυντεθεί ακόμα και οι πυρήνες των ατόμων. Η συνεχώς επιταχυνόμενη εξάπλωση του χώρου θα εισχωρήσει ακόμα και μέσα στο χώρο που καταλαμβάνουν τα άτομα, και θα απομακρύνει μεταξύ τους ακόμα και τα πιο μικρά σωματίδια της ύλης. Χωρίς να έχουν απορροφηθεί από μαύρες τρύπες. Αυτό που τελικά θα απορροφηθεί από μερικές τεράστιες μαύρες τρύπες, δε θα είναι ο γαλαξίας μας, αλλά μερικές από τις μαύρες τρύπες που θα έχουν απομείνει στη θέση που εκείνος ήταν κάποτε. Μόνο τα πολύ κοντινά και πολύ πυκνά σώματα (οι μαύρες τρύπες) θα είναι ακόμα σε θέση να νικήσουν την εξάπλωση του χώρου. Δες αυτό το παράδειγμα: https://www.youtube.com/watch?v=uD4izuDMUQA

Πριν 7 ημέρες
Antonis M
Antonis M

👏🏻👏🏻👏🏻

Πριν 7 ημέρες
Αλεξανδρος Μεγας
Αλεξανδρος Μεγας

Ετσι πως παει το 2020 αυτο μας εμεινε μονο

Πριν 7 ημέρες
omorfoulis bubu
omorfoulis bubu

Άσε ρε αστρονιο που θες και υποστήριξη!

Πριν 7 ημέρες
Nick jordan
Nick jordan

οποιος κανει dislike θα πρεπει να συνοδευεται και απο ενα comment, εξηγωνταςτο γιατι δεν σου αρεσει .... αυτο το εχω γραψει και σε αλλο αντιστοιχο με του Παυλου βιντεο και γενικα θα πρεπει να ισχυει για ολα τα βιντεο...το like το λιγοτερο που λεει ειναι...μου αρεσει και δεν εχω να προσθεσω τπτ αλλο γιατι δεν ΞΕΡΩ και ευχαριστω...

Πριν 7 ημέρες
PaNoS StaMa Tiou
PaNoS StaMa Tiou

Εκπληκτικό βίντεο! Ευχαριστώ για την πολύ καλή επεξήγηση τόσων χρόνων που λύθηκε!

Πριν 7 ημέρες
icarus rentals
icarus rentals

well done!

Πριν 7 ημέρες
Panos Georgiou
Panos Georgiou

Astronio μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση μου : ο boris kipriyanovich το αγόρι από τον Άρη είναι αλήθεια ή ψέματα

Πριν 7 ημέρες
Κωστας Πουλικακος
Κωστας Πουλικακος

Φίλε μου συγχαρητήρια. Θα ήθελα να μην χρησιμοποιείς τον όρο "μαύρη τρύπα" αλλά "μελανή οπή". Το μαύρη τρύπα είναι υπερβολικά εκλαϊκευμένο και αγγίζει τα όρια του εκχυδαϊσμενου. Άποψή μου φυσικά. Καλή επιτυχία σε ο,τι κανεις.

Πριν 7 ημέρες
panagiotis molochidis
panagiotis molochidis

EGO PISTEVO ME APLI LOGIKI OTI OI MAVRES TRIPES MPOROUN NA KATAPIOUN OLOKRIROUS GALAKSIES TORA TELOS NA MI MILAI KANIS ---- PANOS DK

Πριν 8 ημέρες
Vissarion
Vissarion

Ta Dislikes einai apo maures tripes.

Πριν 8 ημέρες
Vasilis Andrianopoulos
Vasilis Andrianopoulos

ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΧΑΛΑΡΏΣΩ

Πριν 8 ημέρες
kostas lappas
kostas lappas

να μας απορροφήσουν να ησυχάσουμε...

Πριν 8 ημέρες
Thanasis Portokali
Thanasis Portokali

Δεν γίνεται να ανεβάζεις βίντεο κάθε εβδομάδα;

Πριν 9 ημέρες
hax
hax

γιατι δεν κανεισ βιντεο με τισ ασπρεσ τρυ πεσ?

Πριν 9 ημέρες
hax
hax

@Jim Tsats ok alla ena binteo tha boithouse

Πριν 4 ημέρες
Jim Tsats
Jim Tsats

Γτ είναι υποθετικές

Πριν 5 ημέρες
giwrgos953
giwrgos953

Τα dislike πρεπει να ειναι απο φανατικούς υποστηρικτές του lab of datum, τους αρέσει η παραπληροφόρηση και οχι η αληθινή πληροφορία 😂

Πριν 9 ημέρες
Tasos Kallipolitis
Tasos Kallipolitis

Δεν κατάλαβα τπτ μα τον Θεο

Πριν 9 ημέρες
dio li
dio li

...ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ......

Πριν 9 ημέρες
Gogo Di
Gogo Di

Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριοϋ , κ Καλή επιτυχία στο βιβλίο σου !!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.....

Πριν 9 ημέρες
Αποστόλης Πατακιούτης
Αποστόλης Πατακιούτης

Καταφερες να με καθηλωσεις στην οθονη μες τη ζεστη!!!

Πριν 9 ημέρες
Αποστόλης Πατακιούτης
Αποστόλης Πατακιούτης

Να σαι καλα παυλο!!! Καλη ξεκουραση (οσο και αν διαρκεσει)!!!

Πριν 9 ημέρες
Μαρία -Aντριάνα Αντζουλάτου
Μαρία -Aντριάνα Αντζουλάτου

Πολύ άσχετο, αλλά τώρα κατάλαβα πώς προέκυψε το όνομα Aphelios (League of Legends).

Πριν 9 ημέρες
sofia adamou
sofia adamou

Ευχαριστούμε πολύ τον Astronio για τη γνώση που μας μεταδίδει με τον υπέροχο λόγο του. Ελπίζω το βιβλίο σου να γίνει χριστουγεννιάτικο δώρο σε πολλά παιδιά ή παιδιά στην καρδιά και να γίνει η αφορμή και η αφετηρία συναρπαστικών ταξιδιών.

Πριν 9 ημέρες
GREG JUSTGREG
GREG JUSTGREG

Μην φεύγεις για διακοπές ήρθαν τα ufo 😂

Πριν 9 ημέρες
MaiqUar
MaiqUar

Λένε ότι οι μαύρες τρύπες μπορεί στο μέλλον να τις χρησιμοποιήσουμε σαν σκουλικοτρυπες δηλαδή να περνάμε σε άλλα μέρη του διαστήματος. Πως θα γίνει αυτό???

Πριν 9 ημέρες
foris Christoforidis
foris Christoforidis

θελω να σε ρωτησω πωσ κατεβαζω το space engine δωρεαν δεν ξερω

Πριν 10 ημέρες
tortoise
tortoise

Παύλο, είχα διαβάσει πως οι πλανήτες ακολουθούν την καμπύλωση που δημιουργεί ο ήλιος στον χωροχρόνο κι έτσι περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Αυτό ισχύει;

Πριν 10 ημέρες
Γιωργος Βαρσαμης
Γιωργος Βαρσαμης

καλα αγορι μου σταματα την μαλακια εδω παει να γινει πολεμοσ με τουρκια και εσυ ανεβαζεισ τετοιεσ μαλακιεσ...ΑΡΕ ΕΛΛΑΔΑΡΑ

Πριν 10 ημέρες
P Ts
P Ts

Σιγά μην δώσουμε σημασία στην ανωριμότητα των δύο αυτών χορών. Θέλουν και πόλεμο

Πριν 2 ημέρες
Jim Tsats
Jim Tsats

Ρε φίλε πραγματικά αν εσένα προσωπικά δεν σε ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα μην τα βλέπεις αλλά υπάρχουν μερικοι ανθρωποι στον κόσμο που θέλουν να μορφωθούν κ να ξεφύγουν

Πριν 5 ημέρες
Stelios Freiderikos
Stelios Freiderikos

ναι υπαρχει ελπιδα ομως μεσω Ανθρωπιαςγλυτωνουμαι γρηγορειται

Πριν 10 ημέρες
Χαστούκια Brothers
Χαστούκια Brothers

Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι και θα ήθελα να μου απαντήσεις. Ποιο είναι το πρόγραμμα που σε έχει βοηθήσει πιο πολύ το space engine ή το univer sundbox?

Πριν 10 ημέρες
Kane nas
Kane nas

Astronio, μια ερωτηση. Αν μια μαυρη τρυπα συναντησει μια αλλη μαυρη τρυπα τι γινεται; Συγχωνευονται και δημιουργουν μια μεγαλυτερη;

Πριν 10 ημέρες
Las BarLAS
Las BarLAS

ε αστρονιο τι θα γινει αν 2 μαθρες τρυπες συγκρουστουν καποτε?

Πριν 10 ημέρες
Philip Fill
Philip Fill

Ο λόγος που είναι μηδαμινές οι πιθανότητες μια μαύρη τρύπα να βρεθεί στο δρόμο του ηλιακού μας συστήματος είναι επειδή οι αποστάσεις αναμεσα στα ηλιακά συστήματα και τα όποια σώματα μεταξύ αυτών είναι τεράστιες ?

Πριν 10 ημέρες
Astronio
Astronio

Ναι. Επίσης, οι μαύρες τρύπες έχουν πολύ μικρές διαστάσεις.

Πριν 10 ημέρες

Επόμενο

Το τέλος του Betelgeuse | Astronio X (#3)

11:16

Interstellar | Beautiful Chillstep Mix

1:07:36

Interstellar | Beautiful Chillstep Mix

BLUME

προβολές 1,9M

Εντροπία: Το θερμοδυναμικό βέλος του χρόνου

09:00

Εντροπία: Το θερμοδυναμικό βέλος του χρόνου

Καθημερινή Φυσική

προβολές 228K